Vlindertje juni 2018

Inzicht van de maand

COMMUNICATIE

Als het om bewuste en verbale communicatie gaat dan kun je kiezen welke woorden je zegt of schrijft. Je kunt erover nadenken wat en wie je wilt bereiken met je woorden. Of dat ook werkelijk lukt is een tweede.

Als het om onbewuste en non-verbale communicatie gaat heb je de boel veel minder onder controle. Je zwijgen, je gezicht, je houding, de energie die je uitstraalt spreekt vaak boekdelen.

Als je iemand paait om een wit voetje te halen, aardig gevonden te worden en jezelf veilig te stellen dan zijn de woorden misschien wel mooi maar is de intentie niet zuiver. Een goed ‘verstaander’ voelt dat.

 

Als je, achter de rug om, negatief over iemand praat dan ‘weet’ diegene dat misschien niet maar op een onbewust niveau voelt diegene het wel. Het gaat hoe dan ook ‘tussen’ jullie in staan en staat een goede verstandhouding in de weg.

Ook al ben je je niet bewust van wat je uitzendt, je bent er wel verantwoordelijk voor en het komt altijd weer bij je terug.

Wil je relationele problemen voorkomen en/of oplossen dan is het van belang om je bewust te worden van je eigen communicatie en zuiver leren communiceren.

Je communiceert altijd, al zeg je geen stom woord.

 

Een heldere kijk op je leven